Hva er det som gjør at månen lyser?

Månen sender ikke ut sitt eget lys slik som sola og stjernene, men månens overflate reflekterer lyset fra sola. Halve månen er alltid opplyst av direkte sollys, akkurat som jordkloden, unntatt under måneformørkelser. Akkurat hvor mye av månelyset (det reflekterte sollyset) vi kan se fra jorda varierer fra dag til dag.

Hvor lenge varer en dag på månen?

Månen
Fakta om månen
minimum–170 °C
Siderisk omløpstid/rotasjonstid27,32 døgn
Synodisk omløpstid/rotasjonstid29,53 døgn
Aksehelning6° 41′

Hvor mye veier du på månen?

Månens tyngdekraft er bare 1/6 av Jordas, siden det er et mindre himmellegeme. Det innebærer at du kjenner deg seks ganger lettere på Månen. Om du veier 50 kg på Jorda, kjennes det ut som du bare veier 8,5 kg på Månen!

Hva er det som gjør at månen lyser? – Related Questions

Hvor lang tid tar det å fly til månen?

Apollo 11
Omløpstid:1 t 28 min
Månelanding:20. juli 1969 Stillhetens hav 0°40′27″N 23°28′23″Ø
Månevandring:2 t 31 min 40 s
Tid på overflaten:21 t 36 min 20 s

Hvor mange mennesker var på månen?

20. juli 1969 lander de to astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin på månen – som de aller første menneskene i verdenshistorien.

Hvilken planet veier mest?

Den er i likhet med Saturn, Uranus og Neptun en gassplanet. Jupiters masse er vel dobbelt så stor som massen til alle de andre planetene i solsystemet til sammen, men den har knapt en tusendel av Solas masse. Den er den mest lyssterke planeten på himmelen etter Venus.

Hvor mye veier man på Sola?

Fakta om Sola
StørrelseVerdi
Masse1,993 · 1030 kg (333 000 ganger Jordens masse)
Tetthet (gjennomsnittlig verdi)1,41 gram per kubikkcentimeter (g/cm3)
Kjernen160 g/cm3
Overflaten107 g/cm3

Hvor mye veier man i verdensrommet?

Hva veier en person på 70 kg på månen? Med denne verdien vil vekten til en astronaut med en masse på 70 kg, for eksempel, bare være 112 newton når han var på Månen (verdien av g på månens overflate er 1,6 m/s2). På jorden veier den samme astronauten nesten 700 newton.

Hvor mye vann er det på månen?

Funnet av vann er gode nyheter for fremtidige måneekspedisjoner. Det er tidligere fastslått at det finnes mye vann på månen. Spesielt i de permanent skyggefulle kratrene på månens poler kan det være flere millioner tonn med is. Nå avslører imidlertid nye funn at det kan være mye mer utbredt enn det.

Blir det født flere barn ved fullmåne?

Mange tror at det er flere fødsler ved fullmåne. Trovik har også undersøkt dette, ved å plotte inn fødselsdato opp mot en månefasekalender. – Men nei, fødsler påvirkes ikke av månen, sier Trovik til Dagens Medisin. Bare 2,2 prosent av babyene i studien hennes frem til juni 2009 ble født på fullmånedøgnet.

Hvem eier månen?

Alle eier månen

I dag er månens territorium kun regulert i FNs konvensjon om månen og andre himmelelegemer fra 1979, populært kalt Moon Treaty – måneavtalen. Her heter det at månen og dens ressurser er menneskehetens felles arv.

Hvilken farge er månen?

Månen, som er grå, reflekterer sollys (a), som spres i atmosfæren. Lyset (b) er svakere enn det som kommer fra solen, så månen ser ofte hvit ut selv om den også kan virke gul eller rød alt etter posisjon.

Hva er svart måne?

En svart måne er et moderne begrep som beskriver ulike kombinasjoner av nymåner i kalenderen. Rett etter nymåne kan man se månesigden. Svart måne er ikke et utbredt astronomisk begrep, men omtales stadig oftere på internett og i sosiale medier, blant annet av astrologer og wicca-tilhengere.

Kan månen bli rød?

Lyset reflekteres tilbake til månen gjenom refraksjon, der sollyset brytes i jordas atmosfære og bøyes slik at det treffer månen. En totalt formørket måne kan se rød ut, og kalles noen ganger blodmåne.

Når er Blodmåne 2022?

mai 2022 (blodmåne)

Når er det blå måne?

En blå måne skjer når det er to fullmåner i samme måned, eller fire fullmåner i en astronomisk årstid. En blå måne har ingenting med blåfarge å gjøre. Dersom den er blå, skyldes det støvpartikler i atmosfæren.

Leave a Comment