Hva er en stor cyste på eggstokkene?

Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene er vanlige og vanligvis ufarlige. Mange vet ikke engang at de har dem. Men cystene kan en sjelden gang være tegn på eggstokkreft. Dette er mer vanlig hos eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen.

Hvor vanlig er cyste på eggstokk?

Ca 10% av alle kvinner opplever cyster på eggstokkene, dette er helt vanlig og i de aller fleste tilfeller er helt ufarlig.

Kan en godartet cyste bli ondartet?

De godartede cystene dominerer, men det er alltid en liten risiko for at en godartet svulst kan omdannes til en ondartet svulst.

Hva er en stor cyste på eggstokkene? – Related Questions

Er cyster på eggstokkene farlig?

Cyster i eggstokkene er svært vanlige hos kvinner i fertil alder, og i de fleste tilfeller er de heldigvis godartede. Ofte oppdages de kun i forbindelse med en rutinemessig undersøkelse av underlivet. Som regel er cystene ganske små, og de forsvinner av seg selv etter en tid.

Når en cyste på eggstokken sprekker?

Cyster kan gi symptomer hvis de sprekker (spesielt endometriosecyster), ved torsjon (vridning) eller hvis de fyller seg raskt (for eksempel ved hormonbehandling eller ved blødning). Store cyster kan trykke på urinblæren og medføre hyppig vannlatning. Bare store cyster kan kjennes som en svulst nederst i magen.

Er godartet svulst?

Godartet svulst er en svulst som i motsetning til en ondartet svulst (kreftsvulst) ikke kan spre seg til andre steder i kroppen (danne metastaser), og som oftest er velavgrenset av en slags kapsel av bindevev fordi den vokser relativt langsomt og presser det omgivende vevet langsomt utover.

Hvordan kjennes en ondartet svulst ut?

Maligne kuler føles harde og faste, og er nærmest ubevegelige under huden. Alle harde kuler bør derfor sjekkes av en lege. Mykere kuler, som syster, er vannfylte kuler som ikke er harde å ta på og som man enkelt kan flytte rundt på under huden.

Hvordan ser en godartet svulst ut?

En godartet svulst er godt avgrenset og har gjerne en bindevevshinne eller kapsel rundt seg. Den vokser oftest langsomt og vil ikke vokse inn i (infiltrere) omgivende vev eller nabo-organer. En godartet svulst vil heller ikke spre seg med dattersvulster (metastaser) til andre organer.

Kan man se cyster på ultralyd?

Ved gynekologisk undersøkelse kan legen noen ganger kjenne cysten. For å bekrefte tilstanden, gjøres ultralyd av underlivet. Ved mistanke om unormal cyste, kan det være aktuelt å ta en prøve av cysten i forbindelse med ultralydundersøkelsen samt blodprøve.

Hvor lang tid tar det før en cyste sprekker?

En eller flere cyster sprekker etter ca 14 dager. Da er de ca 25-30 mm store. Dette fenomen kaller man eggløsning. Noen ganger skjer det at egget ikke løsner.

Hvordan teste seg for eggstokkreft?

Undersøkelse og diagnose. Gynekologisk undersøkelse med ultralyd inne i skjeden og utenpå magen. Ultralyd vil være med på å kartlegge størrelse på svulst og beliggenhet. Blodprøver – CA125 og HE4 (tumormarkører for eggstokkreft) og CEA (tumormarkør for tarmkreft).

Hva skjer med kroppen etter fjerning av eggstokker?

Kvinner som får fjernet eggstokkene, går rett over i menopausen. Dette kan resultere i plager som humørsvingninger, svettetokter, tørre slimhinner, nedsatt sexlyst og osteoporosetendens (2, 6, 7, 8). Premenopausale kvinner som får fjernet eggstokkene får tilbud om erstatningsbehandling med hormoner.

Kan man bli gravid uten eggstokker?

Dersom bare den ene eggstokken fjernes, og den andre er frisk, kan en kvinne fortsatt bli gravid. Det finnes flere måter å fjerne eggstokkene på, og det er viktig å informasjon om inngrepet før operasjonen.

Hvor lenge sykemeldt etter laparoskopi?

Egenmelding på inntil tre dager er som regel nok. Ved behov får du sykemelding på syv til ti dager. Før du reiser hjem får du beskjed om resultatet av operasjonen. Vi anbefaler at du noterer deg navnet på legen som utførte inngrepet, dersom det er behov for videre kontakt med sykehuset etter operasjonen.

Hvor lenge sykemeldt etter fjerning av livmor?

Lengde på sykmelding er avhengig av hva slags operasjon du har gjennomgått. Ved kikkhullsoperasjon er det vanlig med et par uker etter operasjonen. Ved åpen kirurgi er det vanlig med rundt 4 uker sykemelding, avhengig av hvor fysisk krevende arbeid du har.

Hva skjer med kroppen når man fjerner eggstokker og livmor?

Når livmoren blir fjernet vil du ikke lenger ha mulighet for å få barn, og menstruasjonen stanser. Du vil fortsatt ha din normale hormonproduksjon fordi det er det eggstokkene som produserer. Det er ikke nødvendig å fjerne eggstokkene selv om du fjerner livmoren.

Hvor tung er en livmor?

Livmorens funksjon under graviditet er å huse og ernære embryo og foster. Hele organet veier cirka 50 gram, men under svangerskap kan det vokse og øke sin muskelmasse, slik at vekten kan komme opp til 1 kg.

Skal man ta Livmorhalsprøve når man har fjernet livmor?

Jeg har fjernet livmoren, behøver jeg å ta livmorhalsprøve da? Hvis du har fjernet både livmoren og livmorhalsen (hysterektomi) på grunn av celleforandringer, eller du fortsatt har livmorhals, anbefales det cytologisk prøve fra vaginaltoppen.

Kan man se livmorkreft på ultralyd?

Ved symptomer på livmorkreft gjøres en gynekologisk undersøkelse med palpasjon og ultralyd via skjeden.

Leave a Comment