Hva er Klitorishetten?

Klitorishetten er en hudfold som delvis dekker kvinnens klitoris. Hos enkelte kan denne huden være tykk og dekke en større del av klitoris, og dette kan bidra til redusert sensibilitet i klitoris. Hos noen kan hudfolden dekke en så stor del av klitoris at det blir vanskelig for kvinnen å få orgasme.

Hvorfor operere kjønnslepper?

Dersom de indre kjønnsleppene er såpass store at de skaper problemer og er sjenerende, er det mulig å redusere lengden på dem. Labiaplastikk tar sikte på å redusere størrelsen på de indre kjønnsleppene slik at de ikke lenger henger nedenfor de ytre.

Hvordan operere Rectocele?

Operasjonen blir gjennomført i lokalbedøvelse med lett narkose, i ryggbedøvelse eller i narkose. Avhengig av type fremfall blir enten fremre skjedevegg strammet opp og blæren løftet tilbake til sin naturlige plass, bakre skjedevegg strammet opp og forsterket, og/eller livmortappen eller hele livmoren blir fjernet.

Hva er Klitorishetten? – Related Questions

Kommer noe ut av skjeden?

Vanlige symptomer ved underlivsfremfall er følelsen av at noe «faller ut» av skjeden. Noen har også andre plager samtidig som urinlekkasje eller treg avføring. Underlivsprolaps kan også by på utfordringer når det gjelder sex på grunn av vaginale strukturendringer som kan gjøre sex smertefullt.

Kan fremfall gå tilbake?

Lett grad av fremfall er normalt og vanlig under graviditet og etter fødsel. I de fleste tilfeller vil dette gå tilbake av seg selv i løpet av barseltiden og det første året etter fødselen. Endringer i hormonbalansen etter avsluttet amming vil også føre til bedring.

Hvor lang tid tar en prolaps operasjon?

Operasjonen foregår i full narkose og tar rundt 45 minutter. Du reiser hjem samme dag og de aller fleste har ikke behov for noe rehabilitering etterpå. Suksessraten er svært høy, rundt nitti prosent av pasientene som opereres for prolaps får et godt resultat.

Hva er Rectocele?

Fremfall innebærer at skjedens fremre eller bakre vegg buker ned i skjeden eller ut av skjedeinngangen. Livmoren kan også synke ned i skjeden, selv så mye at livmorhalsen kommer utenfor. På fagspråket kalles dette cystocele, rectocele eller uterovaginalt prolaps.

Hva skjer etter prolaps operasjon?

Det er normalt å kjenne stivhet og sårsmerter nederst i ryggen dagene etter operasjonen. Smerten er som regel verst det første døgnet. Deretter blir det normalt rask bedring. Har du vært plaget med nummenhet og nedsatt kraft i muskulatur før operasjonen, kan disse plagene vedvare opptil flere måneder.

Er prolaps operasjon farlig?

Blødninger og sårinfeksjon kan forekomme som ved alle kirurgiske inngrep. Skade på nerver er meget sjeldne komplikasjoner. Det er uvanlig at det blir betennelse i operasjonssåret. Du bør likevel være på vakt dersom du får økende smerter, hevelse eller rød hud rundt operasjonssåret.

Kan prolaps bli kronisk?

– Du burde ikke gå lenge med prolaps. Data fra norsk ryggregister viser at prognosen er dårligere om pasienten venter i over et år – da kan smertene bli kroniske.

Kan man bli lam av prolaps?

Tankerekken som presenteres i artikkelen er at lammelser kan oppstå som følge av et skiveprolaps om du løfter med feil teknikk. Skiveprolaps vurderes på generelt grunnlag å ha en god prognose.

Kan man få prolaps av å falle?

Prolapsen kan trigges av helt dagligdagse gjøremål som å bøye seg ned for å plukke opp en gjenstand fra gulvet. Prolaps kan også oppstå ved akutte traumer som slag, fall, ulykker eller feilbelastninger under hard fysisk aktivitet.

Hvordan kjennes en prolaps ut?

Smertene kan komme gradvis, eller det kan komme plutselig som en skarp, kraftig smerte. Smertene kan gjøre det vondt å sitte, stå eller bevege seg rundt. Mange har i tillegg smerter som stråler nedover det ene beinet. Sammen med smerten opplever mange nummenhet i huden, samt prikking og stikking i benet.

Hva bør man unngå når man har prolaps?

Det er viktig å komme seg raskt i aktivitet når man har fått et prolaps, da dette vil myke opp ledd og aktivere rygg- og magemuskulaturen. Unngå tunge løft samt anstrengende bøyning- og vridningsbevegelser. For noen kan avkjøling med ispose lindre smertene. Det er lurt å lytte til kroppens beskjed.

Er skiveprolaps og prolaps det samme?

Sannheten er at hvis den myke massen i en skive har glidd ut, så vil dette være et prolaps. Så, under de forutsetningene, kan man si at en skiveutglidning og en prolaps er det samme.

Hvilke smertestillende ved prolaps?

Behandling
  • Paracetamol, for eksempel Paracet og Pinex, kan hjelpe på smertene og kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
  • Ibuprofen, slik som Ibux, kan også hjelpe på smertene.
  • Personer med alvorlige eller langvarige tilfeller kan få tilbud om operasjon.

Når bør man operere prolaps?

En prolaps skal i utgangspunktet ikke opereres. Mange blir bra av seg selv. Prolaps kan skrumpe inn eller symptomene bli borte av en annen grunn. Det er indikasjon for operasjon når man ikke blir bra etter en periode på et par måneder, eller ved forverring.

Hvordan føles skiveutglidning?

Når den ytre ringen brister og kjernen presses ut har vi et prolaps. Dette kan gi trykk på nerver og vi kan oppleve smerter, prikkinger, nummenhet og svakhet i bena dersom dette har skjedd i korsryggen. Skivene er bevegelige, og de kan altså bule ut (se bildet) og gi plager av varierende grad.

Hvor lenge sykemeldt med prolaps?

Etter en operasjon for prolaps er det vanlig med sykemelding fra lett arbeid i 4 uker, og 6-8 uker dersom du har et tungt arbeid.

Leave a Comment