Hva skjer med kroppen når man fjerner eggstokker og livmor?

Når livmoren blir fjernet vil du ikke lenger ha mulighet for å få barn, og menstruasjonen stanser. Du vil fortsatt ha din normale hormonproduksjon fordi det er det eggstokkene som produserer. Det er ikke nødvendig å fjerne eggstokkene selv om du fjerner livmoren.

Hva skjer med kroppen etter fjerning av livmor?

De første dagene kan du ha sårsmerter, føle deg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene. Sistnevnte er irritasjon fra gassen i bukhulen og kan lindres med smertestillende tabletter. Iblant får du reise hjem samme dag, andre ganger blir du i avdelingen til dagen etter operasjonen.

Hvor lang tid tar det å komme seg etter fjerning av livmor?

Unngå samleie 10 uker etter operasjonen. Lengde på sykmelding er avhengig av hva slags operasjon du har gjennomgått. Ved kikkhullsoperasjon er det vanlig med et par uker etter operasjonen. Ved åpen kirurgi er det vanlig med rundt 4 uker sykemelding, avhengig av hvor fysisk krevende arbeid du har.

Hva skjer med kroppen når man fjerner eggstokker og livmor? – Related Questions

Kan man ha mensen uten livmor?

Når livmoren blir fjernet vil du ikke lenger ha mulighet for å barn, og menstruasjonen stanser. Du vil fortsatt ha din normale hormonproduksjon fordi det er det eggstokkene som produserer. Det er ikke nødvendig å fjerne eggstokkene selv om du fjerner livmoren.

Hvor lenge vondt etter utskrapning?

Du kan ha litt smerter etter operasjonen, ta Paracet ved behov. Det kan være en del utflod i 1-2 uker etterpå. Dette er normalt og går over av seg selv. Du vil få brev med resultatet av prøven som er sendt inn, og om det er nødvendig med videre behandling.

Hvor tung er en livmor?

Livmorens funksjon under graviditet er å huse og ernære embryo og foster. Hele organet veier cirka 50 gram, men under svangerskap kan det vokse og øke sin muskelmasse, slik at vekten kan komme opp til 1 kg.

Hvor tungt kan man løfte etter operasjon?

Operasjonssåret tåler ikke full belastning før det er gått 6-8 uker. I denne tiden skal du gå ut av sengen slik du har lært på sykehuset. Du bør la være å sette deg i dype lenestoler, fordi det kan være vanskelig å komme opp igjen uten å belaste magen. Du må ikke løfte eller bære mer enn 2-4 kilo.

Hvordan bli kvitt luftsmerter etter operasjon?

De første dagene kan du føle deg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene. Dette skyldes irritasjon fra gassen i bukhulen og kan oftest lindres med reseptfrie, smertestillende tabletter.

Skal man ta Livmorhalsprøve når man har fjernet livmor?

Jeg har fjernet livmoren, behøver jeg å ta livmorhalsprøve da? Hvis du har fjernet både livmoren og livmorhalsen (hysterektomi) på grunn av celleforandringer, eller du fortsatt har livmorhals, anbefales det cytologisk prøve fra vaginaltoppen.

Kan jeg velge å fjerne livmor?

Man kan velge å fjerne hele livmoren, eller la livmorstumpen – som buker inn i skjeden – bli værende. Man kan fjerne livmoren gjennom å lage et snitt i nedre del av buken, ved hjelp av kikkhullskirurgi eller ved å operere gjennom skjeden. Du bør diskutere med kirurgen hva som er den beste metoden for deg.

Kan man se kreft på celleprøve?

Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og kan oppdages når det tas livmorhalsprøve (celleprøve fra livmorhalsen).

Kan celleforandringer være kreft?

Celleforandringer i livmorhalsens overflate er ikke kreft, men kan være forstadier til kreft. I de fleste tilfellene vil dette ikke utvikles til kreft, selv uten behandling, men det er likevel fornuftig med kontroll.

Hvor raskt utvikler kreft i livmoren seg?

Livmorhalskreft begynner som et forstadium til kreft i de øverste cellelagene. Forstadiet kan enten gå i seg selv igjen, eller utvikle seg til en kreftsykdom i løpet av cirka 10 år.

Kan en gynekolog se om man har kreft?

Gynekologisk undersøkelse

Gynekologen kan ta prøve fra livmorhulen i tillegg til celleprøve og vevsprøver ved behov for det. Ultralyd avdekker eventuelle endringer på livmor eller eggstokk. Ved minste mistanke om kreft blir dette raskt avklart ved videre undersøkelser.

Hva er symptomer på eggstokkreft?

Symptomer ved eggstokkreft

Trykk, full mage og voksende mageområde kan du føle på grunn av væskeansamling i buken eller selve svulsten. Endret avførings- eller vannlatingsmønster kan du få hvis svulsten trykker på blæren eller tarmen. Dette kan gi plager som blant annet diaré, forstoppelse eller hyppig vannlating.

Hvorfor fjerne eggstokk?

Grunner til å fjerne eggstokker kan være endometriose, cyster, godartede eller ondartede svulster eller brystkreft. Fjerning av eggstokker kan noen ganger også bli anbefalt som en del av det å fjerne livmoren (hysterektomi). Inngrepet foregår med kikkhullskirurgi i narkose.

Hvordan oppdager man kreft i livmoren?

Symptomer ved livmorkreft
  • blødning fra livmoren via skjeden etter overgangsalder.
  • rikelig med pussliknende utflod.
  • hos yngre kvinner, før overgangsalder: blødninger mellom menstruasjoner eller ekstra kraftig menstruasjon.

Leave a Comment