Hvor lenge varer Hepatitt A og B vaksine?

Én dose gir beskyttelse i ca. ett år, men dersom det ønskes en langvarig beskyttelse mot sykdommen bør det gis en boosterdose etter 6-12 måneder.

Hva er Hib infeksjon?

Bakterien Haemophilus influenzae type b (Hib) var den hyppigste årsaken til bakteriell hjernehinnebetennelse (meningitt) hos barn under fem år i Norge før vaksinen ble tilgjengelig. Hib kan også gi andre alvorlige infeksjoner som lungebetennelse, leddbetennelse og strupelokkbetennelse.

Hva er Hib vaksine mot?

Act-HIB, Haemophilus influenzae type b konjugert vaksine skal forebygge infeksjoner forårsaket av bakterien Haemophilus influenzae type b (slik som meningitt, septikemi, cellulitt, artritt, epiglottitt, pneumopati, osteomyelitt) for barn over 2 måneder.

Hvor lenge varer Hepatitt A og B vaksine? – Related Questions

Hvilken aldersgruppe får vaksine nå?

Disse får tilbud om koronavaksine:

Alle 65 år eller eldre. Personer 5–64 år med en eller flere definerte sykdommer/tilstander som gir økt risiko for alvorlig sykdomsforløp og død av covid-19.

Hvilke vaksiner får barn i dag?

Vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet
  • Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine)
  • Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.
  • Vaksine mot HPV (humant papillomavirus)
  • Vaksine mot pneumokokker.
  • Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B.

Hvilken HPV vaksine brukes i Norge?

I Norge er det tre HPVvaksiner på markedet, Cervarix, Gardasil og Gardasil 9. Cervarix beskytter mot celleforandringer i livmorhalsen som er forstadier til kreft. Gardasil og Gardasil 9 beskytter mot celleforandringer i livmorhalsen og ytre kvinnelige kjønnsorganer som er forstadier til kreft, samt mot kjønnsvorter.

Hvilke sykdommer finnes det vaksine mot?

Det anbefalte vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom i Norge omfatter vaksiner mot 12 forskjellige sykdommer: rotavirus, difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, infeksjon med Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitt B, pneumokokksykdom, meslinger, kusma, røde hunder og humant papillomavirus (HPV) som kan

Hvor lenge varer vaksine mot tyfoidfeber?

3 år. Ved behov for beskyttelse utover første revaksinasjon, kan levende oral vaksine vurderes.

Når sluttet man å vaksinere mot kopper?

Den første koppevaksinasjonen i Norge ble foretatt i 1803. Fra 1810 var koppevaksinasjon påbudt før barn ble konfirmert og fra 1954 gjaldt påbudet alle barn før fylte to år. Dette påbudet gjaldt fram til 1976. De siste vaksinasjonene ble utført i 1980.

Hvordan vet jeg hvilke vaksiner jeg har?

I vaksinetjenesten på helsenorge.no kan du selv sjekke hvilke vaksiner som er registrert på deg og dine barn under 16 år som du har foreldreansvar for, og skrive ut vaksinasjonskort derfra.

Hvor mange i Norge har apekopper?

Men FHI råder likevel risikogrupper til å vaksinere seg. – Totalt er det registrert 92 tilfeller av apekopper i Norge siden i mai 2022.

Hvem er utsatt for apekopper?

Om apekopper

I mai 2022 startet et utbrudd i ikke-endemiske land i Europa og andre deler av verden. Smittespredning skjer i hovedsak ved nær kontakt med en smittet. I dette utbruddet er flest tilfeller sett sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant enkelte grupper av menn som har sex med menn (MSM).

Hva er tegn på apekopper?

De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles det kløende og/eller smertefullt utslett.

Hvordan vet jeg om jeg har apekopper?

De første symptomene er influensalignende allmennsymptomer med feber, ev. muskel- og ryggverk, stivhet, hodepine, trøtthet. Etter 1-3 dager dukker det opp røde flekker som etter kort tid omdannes til væskefylte blemmer. Blemmene vil etter hvert tørke inn med skorpedannelse, og skorpene faller av.

Er det mulig å få vannkopper to ganger?

Det går cirka 2 uker fra du er blitt smittet, til du blir syk. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke det igjen. Du kan derimot helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget «sovende» i dine nerver. Hvis du har fått helvetesild, finnes vannkopp-virus i blemmene, slik som da du hadde vannkopper.

Hvorfor er vannkopper farlig for voksne?

Vannkopper er ofte mer alvorlig for voksne, babyer eller personer med et svekket immunforsvar. Av og til kan også friske personer få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.

Er helvetesild dødelig?

Hei, Det korte svaret er nei, helvetesild er ikke dødelig. Langt svar: Vannkopper er navnet på førstegangs infeksjon av viruset varicella zoster. Dette viruset trekker seg så tilbake og ligger i ‘dvale’ i nerverøttene i kroppen.

Hvorfor skal man ikke gi ibux ved vannkopper?

Ikke gi Ibux eller Nurofen

Bruk av ibuprofen ved vannkopper kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige, livstruende bakterielle infeksjoner i hud og bløtvev.

Er det farlig å dusje når man har vannkopper?

Du kan dusje når du har vannkopper, det kan faktisk gjøre godt og føles lindrende å ta seg en dusj. Men du kan gjerne unngå å vaske deg med såpe til utslettene har tørket inn, og du kan gjerne skifte håndkle oftere.

Leave a Comment