Hvor stor kan en cyste på eggstokken bli?

Hva er en stor cyste på eggstokkene?

Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene er vanlige og vanligvis ufarlige. Mange vet ikke engang at de har dem. Men cystene kan en sjelden gang være tegn på eggstokkreft. Dette er mer vanlig hos eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen.

Kan cyste være kreft?

De aller fleste cyster er godartede – om de gir symptomer skyldes det vanligvis størrelse eller hvor den er lokalisert.

Hvor lang tid tar det før en cyste sprekker?

En eller flere cyster sprekker etter ca 14 dager. Da er de ca 25-30 mm store. Dette fenomen kaller man eggløsning. Noen ganger skjer det at egget ikke løsner.

Hvor stor kan en cyste på eggstokken bli? – Related Questions

Er cyster på eggstokkene farlig?

Cyster i eggstokkene er svært vanlige hos kvinner i fertil alder, og i de fleste tilfeller er de heldigvis godartede. Ofte oppdages de kun i forbindelse med en rutinemessig undersøkelse av underlivet. Som regel er cystene ganske små, og de forsvinner av seg selv etter en tid.

Hvordan føles en cyste på eggstokken?

Symptomer på at du har cyste på eggstokk er smerter, trykkfornemmelser, hyppig vannlating og økt magestørrelse. Follikkelcyster observeres gjennom en eller to menstruasjonssykluser, og de fleste vil forsvinne av seg selv. Om cysten vokser eller endrer seg blir det aktuelt å operere.

Kan cyster gjøre vondt?

De fleste cyster på eggstokkene er små, ufarlige og går bort uten behandling. Større cyster kan føre til ubehag eller smerter.

Er det farlig med cyste?

Som regel er det helt ufarlig. En cyste er en lukket sekk som har en distinkt membran eller avskåring fra vev rundt. – En cyste kan inneholde luft, væske eller semi-solide eller solide materialer. Hvis det er verk i den er det ikke en cyste, men en abscess, sier Nina Bryhn, lommelegens indremedisiner.

Hvordan bli kvitt cyster?

Som regel trenges ingen behandling. Hvis utviklingen tilsier at du bør gjøre noe med den, kan den behandles kirurgisk. Dersom cysten er betent, kan den tømmes ved å snitte den opp. Er det rikelig innhold i cysten, bør åpningen holdes åpen noen dager ved å legge inn et dren.

Hvordan fjerner man en cyste på eggstokken?

Operasjonen foregår i narkose. Gjennom et lite snitt i navlen fører vi inn et rør som overfører bilder til en TV-skjerm. Vi lager også flere små innstikk i bukveggen til operasjons-instrumenter. Hos kvinner før overgangsalderen vil man om mulig bare fjerne selve cysten – og bevare resten av eggstokken og funksjonen.

Hvor vanlig er cyste på eggstokk?

Ca 10% av alle kvinner opplever cyster på eggstokkene, dette er helt vanlig og i de aller fleste tilfeller er helt ufarlig.

Er det farlig når cyste sprekker?

Noen cyster kan sprekke, og det kan være ekstremt vondt, men det er ikke farlig.

Hva skjer med kroppen etter fjerning av eggstokker?

Kvinner som får fjernet eggstokkene, går rett over i menopausen. Dette kan resultere i plager som humørsvingninger, svettetokter, tørre slimhinner, nedsatt sexlyst og osteoporosetendens (2, 6, 7, 8). Premenopausale kvinner som får fjernet eggstokkene får tilbud om erstatningsbehandling med hormoner.

Hvordan finne ut om man har eggstokkreft?

Hvis legen har mistanke om at du har eggstokkreft, får du foretatt en gynekologisk undersøkelse. Her kan legen kjenne om eggstokkene dine er forstørrede. Som regel får du også foretatt en ultralydsskanning av underlivet – den kan med større sannsynlighet påvise svulster i eggstokkene.

Hvor lenge sykemeldt etter fjerning av livmor?

Lengde på sykmelding er avhengig av hva slags operasjon du har gjennomgått. Ved kikkhullsoperasjon er det vanlig med et par uker etter operasjonen. Ved åpen kirurgi er det vanlig med rundt 4 uker sykemelding, avhengig av hvor fysisk krevende arbeid du har.

Hvor lenge sykemeldt etter laparoskopi?

Egenmelding på inntil tre dager er som regel nok. Ved behov får du sykemelding på syv til ti dager. Før du reiser hjem får du beskjed om resultatet av operasjonen. Vi anbefaler at du noterer deg navnet på legen som utførte inngrepet, dersom det er behov for videre kontakt med sykehuset etter operasjonen.

Er laparoskopi vondt?

De første dagene kan du ha sårsmerter, føle deg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene. Sistnevnte er irritasjon fra gassen i bukhulen og kan lindres med smertestillende tabletter. Etter operasjonen kan du drikke og spise når du ønsker, alt etter om du føler deg kvalm.

Hvor lenge har man vondt etter laparoskopi?

De første dagene kan du føle deg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene. Dette skyldes irritasjon fra gjenværende gass i bukhulen og kan oftest lindres med reseptfrie, smertestillende tabletter. Du kan vanligvis gjenoppta fysisk trening etter 3-7 dager. Egenmelding på inntil 3 dager er oftest nok.

Hvorfor skal man ikke være alene etter operasjon?

Kravet om ikke å være alene etter operasjonen har vi satt av hensyn til pasientens sikkerhet. Vi er klar over at mange pasienter ønsker at “ingen skal få vite om operasjonen” og at de derfor ikke ønsker å involvere pårørende eller bekjente.

Hva skjer når man våkner fra narkose?

– Ved oppvåkning fra narkose og operasjon, kan noen pasienter føle seg trøtte og litt forvirret, mens andre kan føle seg beruset eller litt urolige. Våre pasienter er som oftest i fin form når de våkner, og de kan dra hjem samme dag og kort tid etter oppvåkning, sier anestesilegen.

Leave a Comment