Hvordan er blæren opbygget?

Blæren er på indersiden dækket af en tyk og foldet slimhinde, der indeholder mange blod- og lymfekar. Kræft i blæren opstår i 95 pct. af tilfældene i denne slimhinde. Urin bliver dannet i nyrerne og bliver derefter ført gennem urinlederne ned i blæren, der ligger fortil i bækkenet.

Hvor sidder blæren?

Urinblæren er en ballonlignende muskel, som lagrer urinen mellem vandladningerne. Den ligger placeret i bækkenet lige bag skambenet. Når blæren fyldes, vil den hos slanke personer kunne føles i den nederste del af maven.

Hvordan ser en blære ud?

Blærens slimhinde undersøges, og den er normalt lys og glat og der kan ses små blodkar, som ligger lige under slimhinden. Fra hver nyre løber en urinleder som munder ud i blæren. Her løber små portioner urin ud fra og ind i blæren.

Hvordan er blæren opbygget? – Related Questions

Kan man leve uden en blære?

Man kan leve et normalt liv med en urostomi og foretage sig stort set alt, hvad man tidligere har gjort. Der er dog den kosmetiske ulempe, at åbningen i huden (stomien) og posen til urinopsamling er synlig på maven, medmindre man har en løsthængende trøje over. Man kan også få hudproblemer omkring stomien.

Kan man springe sin blære?

Hvis en blære sprænger, løber urinen ud i bughulen. Det er smertefuldt, men typisk ufarligt, fordi lægerne i dag efterfølgende kan pumpe væsken ud og lappe skaden. Hvis urinen ikke bliver pumpet ud, kan det give alvorlige infektioner.

Hvordan tømmer man sin blære?

Ved tredobbelt vandladning lader man vandet 3 gange i træk med ½-1 minuts mellemrum. Tredobbelt vandladning benyttes til at opnå en bedre blæretømning, og til at træne viljens kontrol over vandladningen. Hvis blæren tømmes helt hver gang, kan det også være med til at forebygge blærebetændelse.

Hvor stor er en normal blære?

En normal vandladning er på 200-400 ml. Om morgenen vil blæren normalt indeholde en større portion. Normalt lader man vandet med 3-4 timers interval, dvs. man lader vandet 5-6 gange i løbet af dagen.

Hvis man ikke kan tømme sin blære?

Når din blære ikke bliver tømt ordentligt, er der en risiko for, at du kan få en urinvejsinfektion. Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du har symptomer på urinvejsinfektion. Symptomer på vandladningsproblemer er forskellige, afhængigt af om du lider af urininkontinens eller urinretention.

Hvor lang tid tager det at fylde blæren?

Drikker man omkring seks deciliter, skal man lade vandet to gange inden for de næste tre til fire timer. Drikker man kun tre deciliter, så kan man sagtens vente tre timer, forklarer Birthe Bonde.

Kan man træne en slap blære?

Blæretræning kan hjælpe dig til at få kontrol over din blære, så den mængde urin, blæren kan indeholde, øges lidt efter lidt. En forudsætning for et godt resultat af blæretræning er, at du træner din bækkenbund dagligt.

Kan kaffe irritere blæren?

Større indtag af kaffe, te, sodavand og danskvand kan irritere blæren og give vandladningstrang. Li- geledes kan rygning. Øl virker vanddrivende.

Hvorfor er der skum på urinen?

Skummet skyldes, at urinen indeholder meget protein (æggehvidestof). Dette ses ved flere forskellige nyresygdomme. Meget blodig urin hos patient med akut glomerulonefrit af typen IgA-nefropati. Blod i urinen kan også ses ved andre sygdomme i nyrer eller urinveje.

Kan man se kræft i urinen?

Urincytologi er en mikroskopiundersøgelse, som går ud på at undersøge, om der findes kræftceller i urinen. Undersøgelsen finder ikke alle patienter med kræft og kan derfor ikke stå alene. Jo alvorligere kræftsygdom, jo bedre er undersøgelsen til at opdage kræftsygdommen.

Hvorfor er morgenurin bedst?

Bakterier i urinen kan være tegn på infektion i nyre og/eller urinveje. Hormonet HCG er kun tilstede ved graviditet. Niveauet er størst om morgen, hvorfor denne urinprøve tages om morgenen og helst ved den første urin.

Hvad betyder det når ens urin er meget gul?

Urin kan være helt lysegult, hvis den ikke er så koncentreret, og den kan blive mørk-orange/brunlig, hvis urinen er meget koncentreret. Er urinen brunlig eller “porter”-farvet, er det oftest tegn på, at du har drukket for lidt væske eller at du har blod i urinen.

Hvad er godt at drikke for nyrerne?

Ved let til moderat nyresygdom anbefaler man at drikke rigeligt med væske, ca. 2 liter vand daglig. Ved kronisk nyresvigt anbefales ikke rigelig væske, men en individuelt fastsat mængde væske daglig, for at undgå væskeophobning i kroppen.

Er skummende urin farligt?

Skummende eller boblende urin behøver ikke være farligt. Det kan dog være et tegn på, at du har for meget protein i kroppen, og du bør kontakte lægen for at finde ud af, om det kan skyldes sygdom.

Leave a Comment