Hvordan Urinsystemet fungerer?

Fra nyrebekkenet drypper urinen gjennom et tynt muskulært rør, urinlederen (ureter), ned til urinblæren der urinen lagres før den tømmes ut. Ved uttømmingen, vannlatingen, passerer urinen gjennom et annet rør, urinrøret (uretra). Dette systemet fra nyrene til urinrøret betegnes urinveiene.

Hva består Urinsystemet?

Urinsystemet består av to nyrer, to urinledere, urinblæren og urinrøret. Hovedoppgavene til dette systemet er å rense blodet for avfallsstoffer og samtidig regulere vann- og saltinnholdet i kroppen.

Hvordan dannes urin?

Urin er en oppløsning av organiske og uorganiske stoffer som utskilles gjennom nyrene. Nyrene lager urinen ved å filtrere eller rense blodet. Vi skiller ut omtrent 1–1,5 liter urin per døgn. Mengden urin som produseres påvirkes av blant annet av kroppens salt- og væskebalanse og av visse hormoner.

Hvordan Urinsystemet fungerer? – Related Questions

Hvilket organ lager urin?

Nyrene er organet i kroppen som danner urin. Mennesket har to nyrer som ligger parvis med én på hver side av ryggsøylen. Nyrene er rødbrune og bønneformede med den konkave siden vendt medialt, det vil si mot ryggraden. De ligger bak bukhinnen (retroperitonealt).

Hvor ofte skal man tisse om dagen?

Hvor mange toalettbesøk du har, avhenger naturligvis av hvor mye du drikker, men inntil 8 vannlatinger i døgnet er innenfor det normale. Det er ikke unormalt å måtte opp om natta både 1 og 2 ganger dersom du blir liggende våken en stund, eller hvis du har drukket mye om kvelden.

Hvilke tre prosesser produseres urinen?

Hvor mye av ulike stoffer som skilles ut i urinen er avhengig av tre viktige prosesser; filtrasjon, reabsorbsjon og sekresjon.

Hvorfor produserer kroppen urin?

Urin er et avfallsprodukt som produseres av nyrene i deres prosess for å rengjøre blodet, og består av vann og oppløste avfallsprodukter. Avfallsproduktene er substanser som kroppen ikke behøver og som kan være skadelige for organene våre dersom de hoper seg opp i kroppen.

Er tiss rent?

Urin er i utgangspunktet sterilt, men i det det kommer ut av kroppen så vil det kunne komme bakterier dit. Det vil derfor være fornuftig å koke den for å bli kvitt eventuelle bakterier, om man har mulighet til det.

Er urin giftig?

Urin er i utgangspunktet sterilt og ikke farlig å drikke. Når det er sagt, er det ganske ekkelt å drikke urin og generelt noe man bør forsøke å unngå. Selv om urin er sterilt inneholder det også kroppens avfallsstoffer, i tillegg til at det kan komme bakterier til dersom urinen blir stående i et glass.

Hvorfor tisser man ofte om natten?

Hva er de vanligste årsakene til nattlig vannlating hos voksne? Inntak av for mye væske om kvelden, særlig vanndrivende stoffer som koffein ( i kaffe og te) og alkohol. Symptomgivende godartet forstørrelse av blærehalskjertelen (prostata).

Hva betyr fargen på urinen?

Drikker du mye vann blir urinen blank, mens drikker du lite blir den veldig gul. En normal urin har en svak gulfarge, mens en mørk honningfarget urin indikerer at du straks bør få i deg mer væske. Har du derimot mørk, ølfarget tiss kan dette være et tegn på lever- eller gallesykdom.

Hvorfor er morgenurin best?

Hvorfor er det så viktig at det er akkurat morgenurin? – Om natten får alt samle seg opp i blæra, og i morgenurinen kommer det da tydelig frem det som er i blæra. Hvis du for eksempel har en urinveisinfeksjon blir det masse bakterier og hvite blodlegemer i urinen, sier Brelin.

Hva skal ikke være i urinen?

Nitritt i urinen

Finnes ikke i normal urin fra friske mennesker. En del typer bakterier, særlig de som ofte gir urinveisinfeksjon, kan omdanne nitrat til nitritt, som en da kan påvise med urinstix, og på den måten er påvisning av nitritt i urin et tegn på urinveisinfeksjon.

Hvordan skal urinen se ut?

Til vanlig er urinen ganske lys eller gulaktig, men den kan bli veldig mørk. Dette er noe du bør være obs på. – Ved gallesykdom kan du oppleve at urinen blir veldig brun eller mørk. Hvis den er slik over tid, bør du undersøkes av lege, sier han.

Hva er symptomer på blærekreft?

Symptomer ved blærekreft

Blod i urinen er det vanligste funnet i tidlige stadier av blærekreft. Som regel kan blodet ses med det blotte øye, andre ganger kan det kun ses i mikroskop. Hyppig vannlatingstrang og svie ved vannlatingen skyldes irritasjon av slimhinnene og minner ofte om urinveisinfeksjon.

Hvordan merker man kreft i nyrene?

Symptomer ved nyrekreft

Det kan oppstå symptomer som: Blod i urinen – kan ses som rosa, rød eller kaffefarget urin eller så er blod ikke synlig i det hele tatt. 50 prosent av de som blir diagnostisert med nyrekreft har blod i urinen. Blødning fra svulsten, som gir blod i urinen, kan komme og gå.

Kan symptomer på urinveisinfeksjon være noe annet?

Noen kan også oppleve å få smerter i nedre del av magen, i ryggen eller oppleve å få blod i urinen. Ved øre urinveisinfeksjoner er infeksjonen mer alvorlig, og man kan oppleve smerter, feber, kvalme og oppkast. Barn og eldre kan ha urinveisinfeksjon uten symptomer. Andre kan få feber og allmennsymptomer.

Leave a Comment