Kan baby få eksem?

Eksemet kan oppstå på forskjellige steder avhengig av alder. Hos babyer kommer gjerne eksemet på kinn og hake, mens større barn pleier å det på innsiden av albuleddet, i knehasen eller ved håndledd, hender og ankler. Sprukken hud kan føre til hudinfeksjon med bakterier.

Hva kan man smøre på eksem?

Bruk fuktighetsgivende kremer eller salver.

Karbamidkremer, slik som Canoderm og Carbaderm, har dokumentert effekt på forebygging av atopisk eksem og kan også brukes hos de med kontakteksem. Kremen kan svi ved sprukken hud. Ved lettere eksem kan du bruke en reseptfri kortisonkrem/-salve.

Hvorfor får baby atopisk eksem?

Årsaker til atopisk eksem er ikke helt kjent, men risikofaktorer og områder der man forsker på årsak, er arv, luftbårne allergener, utendørs forurensning, klima, kosthold og infeksjoner i spedbarnsperioden.

Kan baby få eksem? – Related Questions

Hvordan ser atopisk eksem ut?

Typisk for atopisk eksem er tørr og kløende hud. Utslettet svinger i omfang både med hensyn til utbredelse og hissighet, samt mellom gode og dårlige perioder. Noen ganger oppstår også væskefylte blemmer (pustler). Hvis du klorer på blemmene kan de sprekke, og det vil dannes skorper på huden.

Er Sol bra for atopisk eksem?

De fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet og det er dokumentert via studier at sol og saltvann har gunstig effekt på atopisk eksem. Den ultrafiolette UV-strålingen kan imidlertid være skadelig for huden, og derfor er det viktig ikke å oppholde seg lenge i solen uten beskyttelse.

Hva kan forverre atopisk eksem?

Dette kan forverre atopisk eksem
 • Tørr hud. Tørr luft tørker ut huden.
 • Tekstiler og svette. Ull og andre tekstiler med grove fibre, som enkelte syntetiske materialer, kan irritere huden og utløse eksem.
 • Matvarer. Histaminrike matvarer som tomat, jordbær, sjokolade, brunost, og sitrus kan forverre eksem.
 • Allergi.
 • Stress.

Hvordan forebygge atopisk eksem?

Forebyggende tiltak for å unngå forverring
 1. Unngå å klø på eksemet.
 2. Bytt dusjsåpen med en dusjolje.
 3. Ved kløe finnes det kløestillende linimenter som kan hjelpe.
 4. Unngå å bli solbrent.
 5. Bruk bomullsklær.
 6. Unngå faktorer som forverrer eksemet.
 7. Bruk vaskemiddel og tøymyknere uten parfyme.

Hva bør man unngå ved atopisk eksem?

Mindre klær, sol og bading i saltvann virker positivt på huden, men unngå å tørre ut huden og vær nøye med å smøre med fuktighetskrem. Barn med atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solforbrenning, og derfor følge rådene om sol og solbeskyttelse ekstra nøye.

Kan atopisk eksem forsvinne?

Opp mot 70 prosent av alle barn med atopisk eksem vokser sykdommen av seg før de er voksne, og hos mange forsvinner eksemet innen 4-årsalderen. Imidlertid kan sykdommen komme tilbake igjen senere.

Hva forverrer eksem?

Det er mange faktorer som påvirker eksemet: stress, temperaturforandringer, forurensing, svette, ull og også matallergi og matintoleranser. Spedbarn og små barn med moderat til alvorlig grad av eksem ser ut til å påvirkes mest av faktorer i kostholdet.

Hva gjør eksem verre?

Den praktiske konsekvensen av dette er at huden er spesielt sårbar for irritasjon. Her spiller kløen en dominerende rolle – gjennom kloring og gnissing. Om man kunne beherske fingrene, kan mye av eksemet forsvinne, mens kløen er igjen. Kløe kan oppleves sterkt også i tilsynelatende frisk hud.

Hva kan trigge seboreisk eksem?

Det er usikkert hva som er årsaken til seboreisk eksem. En gjærsopp som lever på huden vår, Malassezia furfur, spiller sannsynligvis en rolle. En teori er at immunforsvaret hos noen mennesker reagerer når det blir overvekst av denne soppen, og det er dette som fører til at man utvikler eksem.

Hvordan ser seboreisk eksem ut?

Hovedsymptomet ved seboreisk eksem er skjellende hud som kan være fet og ofte rød og irritert. Betente hudområder ligner solbrenthet. Det er vanlig å ha utslett i ansiktet, spesielt rundt nesen, ved øyenbrynene og i munnvikene. I tillegg er det vanlig med flassende eksem på brystet, i ørene, armhulene og i lyskene.

Er saltvann bra for eksem?

Veldig mange opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet, og det er dokumentert via studier at kombinasjonen sol og saltvann har gunstig effekt på atopisk eksem (1). Hos mange blir huden bedre etter en god sommer, hjemme eller i sydlige strøk, og noen får en effekt som kan vare en god stund utover høsten.

Er eksem arvelig?

Hvorfor får noen atopisk eksem? Det er en betydelig arvelig faktor i samsvar med definisjonen av atopi. Om begge foreldre har eller har hatt atopisk eksem, har hvert av deres barn ca 50-70 % risiko for atopisk sykdom og ofte med atopisk eksem som start.

Når får barn eksem?

Atopisk eksem er en kronisk, kløende hudsykdom som i hovedsak rammer små barn. Atopisk eksem starter vanligvis i spedbarnsalder. Eksemet vil hos mange avta eller forsvinne i løpet av få år. Noen få vil være plaget av eksemet i voksen alder.

Hva er alvorlig eksem?

Atopisk eksem er en vanlig kronisk hudsykdom som kjennetegnes av tørr hud, rødt væskende utslett og intens kløe. I Norge er cirka hvert femte barn og hver tiende voksen rammet. Ved alvorlig atopisk eksem kan store deler av kroppen være dekket av eksem.

Leave a Comment