Når er vannkopper farlig?

Selv om vannkopper er ufarlig for de fleste, er det noen grupper mennesker som vannkopper kan være farlig for: Personer som har et dårligere immunforsvar, for eksempel HIV-smittede, barn med leukemi og annen kreft, og de som får medikamenter som demper immunforsvaret (for eksempel kortison).

Når bør man oppsøke lege ved vannkopper?

Når bør du kontakte lege? Lege bør kontaktes raskt dersom du blir smittet med vannkopper og enten har svekket immunforsvar, bruker immundempende legemidler, bruker cytostatika (cellegift) eller har hiv eller aids.

Er det farlig å dusje når man har vannkopper?

Du kan dusje når du har vannkopper, det kan faktisk gjøre godt og føles lindrende å ta seg en dusj. Men du kan gjerne unngå å vaske deg med såpe til utslettene har tørket inn, og du kan gjerne skifte håndkle oftere.

Når er vannkopper farlig? – Related Questions

Kan man få vannkopper 2 ganger?

Det går cirka 2 uker fra du er blitt smittet, til du blir syk. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke det igjen. Du kan derimot helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget «sovende» i dine nerver. Hvis du har fått helvetesild, finnes vannkopp-virus i blemmene, slik som da du hadde vannkopper.

Hvor mange dager må man være hjemme med vannkopper?

Ved vannkopper er barnet smittsomt frem til de væskefylte blemmene tørker og det dannes skorpe, og barnet bør holdes hjemme fra skole og barnehage i denne perioden. Vanligvis tar dette 5-7 dager. Har barnet feber i tillegg, det holdes hjemme frem til det er feberfritt.

Kan man smitte andre når man har hatt vannkopper?

Personer som er immune mot vannkopper, fordi de selv har gjennomgått det, overfører ikke vannkopper til andre selv om de f. eks. har barn med vannkopper hjemme.

Når er man ikke smittsom etter vannkopper?

Man er smittefarlig så lenge man får nye blemmer. Når alle blemmene er tørre og dekket av skorper er smittefaren over. I tillegg til feberen og utslettet kan det forekomme symptomer som hodepine og nedsatt allmenntilstand, dette er som regel mer uttalt hos voksne.

Hvor fort forsvinner vannkopper?

Den totale varigheten av en vannkoppeinfeksjon fra symptomdebut til utslettet forsvinner, er vanligvis rundt 1-2 uker. Svært sjelden over 2 uker. Vanligvis er man smittsom fra 2 dager før utslettet begynner og til alle prikkene er skorpebelagte, som oftest i ca. 4-5 dager.

Hvordan ser arr etter vannkopper ut?

Arr etter vannkopper er ofte innsunkne, altså små «groper» eller «hull» i huden. Dette er som oftest ikke arr (medisinsk sett), men mer «hull» i huden. Men noen kan få ekte arr etter vannkopper, hvis vannkoppene ble betente. Hvis en har typiske arr (og ikke «hull» eller «groper» i huden), fins det behandling.

Hva er best mot vannkopper?

Apoteket anbefaler:
  • Febernedsettende og smertestillende – ved behov. Preparat med paracetamol. Tabletter, smeltetabletter, mikstur eller stikkpiller.
  • Kløstillende middel som blir smurt på huden. Lindrer, virker kjølende og kløstillende.
  • Sårsalver – som kan hjelpe såret å gro og redusere kløen. Ved sterk kløe kan ev.

Hvor mange dager klør vannkopper?

Det starter ofte som runde røde flekker, som etter noen timer blir til væskefylte blemmer. Etter et par dager dannes det skorper, som faller av i løpet av 7-14 dager. Utslettet klør ofte. Antall flekker i huden kan variere stort, noen får nesten ingen, mens andre får flere hundre.

Kan vannkopper blusse opp igjen?

Hva er helvetesild (herpes zoster)? Helvetesild går også under navnet herpes zoster og kan oppstå hos de som har hatt vannkopper tidligere. Dette er fordi viruset fra vannkoppene ligger i dvale i nerverøttene og plutselig kan blusse opp igjen.

Hvor mange får vannkopper 2 ganger?

Vannkopper får man bare en gang. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson som jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige). Hvis man en gang har hatt vannkopper, er man altså livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen.

Kan vannkopper trigge helvetesild?

Alle som har hatt vannkopper, kanhelvetesild. Helvetesild sees med stigende hyppighet med alderen. Pasienter med sykdommer som gir nedsatt immunforsvar, f.

Er helvetesild dødelig?

Hei, Det korte svaret er nei, helvetesild er ikke dødelig. Langt svar: Vannkopper er navnet på førstegangs infeksjon av viruset varicella zoster. Dette viruset trekker seg så tilbake og ligger i ‘dvale’ i nerverøttene i kroppen.

Hvordan ser helvetesild ut i starten?

Helvetesild starter gjerne med en generell sykdomsfølelse i kroppen (hodepine, lysskyhet, osv.), før man så begynner å kjenne kløe, prikking, svie og smerter fra et avgrenset hudområde. Etter 3-6 dager utvikler det seg blemmer som kan bli betente og sprekke opp, og som kan føre til varige arr og pigmentforandringer.

Hva er forskjellen på elveblest og helvetesild?

Elveblest skiller seg fra helvetesild ved at det vanligvis er kortvarig og går over når immunresponsen mot allergenet har avtatt. For det andre, selv om elveblest kan være irriterende, forårsaker det ingen nervesmerter på den måten som helvetesild gjør. Til slutt ser selve utslettet annerledes ut.

Kan helvetesild utløses av stress?

Helvetesild skyldes et virus som ligger latent i kroppen. Når immunsystemet reduseres av for eksempel stress, sykdom eller alderdom, kan viruset våkne til liv og gi det smertefulle utslettet som kalles for helvetesild.

Kan blodprøve påvise helvetesild?

Hvordan stiller legen diagnosen helvetesild? Ofte vil kombinasjonen av sykehistorien og selve utslettets utseende være nok. I et avskrap fra blærene kan man dessuten påvise et eventuelt virus. En blodprøve kan også understøtte diagnosen.

Leave a Comment