Vad finns det för olika instrument?

Klassificering efter klangfärg
 • Blåsinstrument. Bleckblåsinstrument. Träblåsinstrument.
 • Stränginstrument. Knäppinstrument. Stråkinstrument.
 • Membraninstrument.
 • Självljudande instrument.
 • Elektroakustiska instrument.

Vad finns det för Instrumentgrupper?

Prov Instrumentgrupper
 • Stråkinstrument: (Spelas med stråke)
 • Stränginstrument: (Spelas med fingrar eller plektrum)
 • Blåsinstrument: (Blåser man i)
 • Tangentinstrument: (Har tangenter, som ett piano)
 • Slagverksinstrument: (Slår man på, eller skakar mm.)
 • Kunskapskrav:

Vad heter olika stränginstrument?

 • Stråkar. Violin. Viola. Cello. Kontrabas. Sarinda. Nyckelharpa.
 • Knäppes. Gitarr. Luta. Mandolin. Ukulele.

Vad finns det för olika instrument? – Related Questions

Vad heter de 6 Instrumentgrupperna?

Missar du provet eller behöver göra om det så kommer du att kunna göra det veckan efter.
 • Stråkinstrument: (Spelas med stråke)
 • Stränginstrument: (Spelas med fingrar eller plektrum)
 • Blåsinstrument: (Blåser man i)
 • Tangentinstrument: (Har tangenter, som ett piano)
 • Slagverksinstrument: (Slår man på, eller skakar mm.)

Vad fanns det för instrument på medeltiden?

Flöjt, lergök, mungiga, luta, trumma, trumpet, säckpipa, orgel, harpa och många fler. Mungiga är ett musikinstrument som tros ha kommit till Skandinavien under vikingatiden och var väldigt populärt under medeltiden.

Vad heter strängarna?

Strängarna på en gitarr är vanligtvis stämda i tonerna E, A, D, G, B och E – från den lägsta (tjockaste) till den högsta (tunnaste). Så här gör du för att stämma gitarren på ett enkelt sätt.

Vilka instrument ingår i Strängfamiljen?

 • Musikaliska begrepp: klang, stråke, stränginstrument, trä, sträng/strängar. Instrument: tuba, klarinett, harpa.
 • Instrumentfamiljer: Cello tillhör strängfamiljen. Den spelas mest på med stråke.
 • Drama: sträng, timglas, stråken är bruten i flera delar, källaren är mörk och kall. Karaktärer: cello, vaktmästaren.

Har fyra strängar korsord?

Ukulele. Ukulelen ser ut som en liten gitarr, men har fyra strängar istället för sex stycken. Det är ett lättspelat litet instrument som passar såväl de yngre som de äldre.

Vad heter gitarrens 6 strängar?

Vad heter strängarna på en gitarr? Vad strängarna heter beror helt och hållet på gitarrens stämning. Men det som är känt som “standardstämning” och den vanligaste stämningen på en sexsträngad gitarr är E, A, D, G, B, E från den tjockaste till tunnaste strängen.

Vad heter en liten gitarr?

En guitarlele är en otroligt liten gitarr. Den har en kropp och resonatorlåda lika stor som en ukulele, och den kallas därför gitarrlele.

Vilket instrument har 47 strängar?

Harpan klingar ofta drömmande och sagolikt. Men för att skapa de magiska klangerna är det mycket att hålla reda på för den som spelar: 47 strängar och sju pedaler! De äldsta släktingarna till harpan fanns redan för ungefär 5000 år sedan.

Vilket land kommer gitarren ifrån?

Den moderna gitarren har sannolikt sitt ursprung i Spanien, där den använts sedan 1200-talet. Åtminstone två instrument kallade “gitarrer” användes i Spanien omkring år 1200: guitarra latina (Latinsk gitarr) och guitarra moresca (morisk gitarr). Guitarra moresca hade rundad rygg, bred greppbräda och flera ljudhål.

Vem är Sveriges bästa gitarrist?

Han har hyllats av Herbie Hancock, spelat med Marie Fredriksson och turnerat över hela världen. I 40 år har Max Schultz levt på sin gitarr. ”Det krävs nog en speciell typ av människa för att stå ut med en sådan här oviss tillvaro”, tror han.

Vilken är världens bästa gitarrist?

Om denna fråga tvistar de lärde – och nu har tidningen Rolling Stone kommit fram till ett svar. Historiens största gitarrvirtuos heter Jimi Hendrix. Tillsammans med journalisterna på tidningen Rolling Stone har en panel bestående av bland annat Eddie Van Halen, Brian May och Lenny Kravitz tagit fram en topplista.

Hur mycket kostar en vanlig gitarr?

Om bra klang är viktigt för dig skall du sikta på prisklassen 2.000–3.000 kronor för en nylonsträngad gitarr, upp till tusenlappen mer för en stålsträngad. För detta får du en gitarr med solitt trä i locket, vilket gör stor skillnad för ljudet.

Kan vem som helst lära sig spela gitarr?

Absolut, även vuxna kan lära sig spela musikinstrument!

Ha ett mål, spela med andra människor och analysera och reflektera. Du kan bli riktigt bra, oavsett din ålder och oavsett om det är gitarr, piano eller vevlira. Det sämsta du kan göra mot dig själv är att aldrig faktiskt komma igång.

Vilken gitarr för nybörjare?

För att lära sig riktig teknik så börjar många yngre att lära sig på en akustisk barngitarr, innan de sedan går vidare till en elgitarr eller en akustisk i fullstorlek. Akustiska barngitarrer är mindre i storlek, vilket gör det lättare för yngre personer att spela på dem.

Är det svårt att lära sig spela gitarr?

När du lär dig spela gitarr, så kommer du att behöva visa lite uthållighet och det kommer att ta tid. Gitarrfärdigheter, som för alla musikinstrument, plockas inte upp lätt och du kommer inte att kunna bemästra instrumentet efter bara en gitarrkurs. Även om du är begåvad kommer du att behöva mycket övning.

Vilket instrument är lättast att lära sig?

Satsa på en klassiker, eller dess mer småskaliga släktingar. För många är troligen gitarren sommarinstrumentet nummer ett. Den är lätt att öva på, och att ta med sig ut till hängmattan, på utflykten eller bilresan. Vill man dessutom få till lite allsång är gitarren svårslagen.

Leave a Comment